Blog, Hubnutí
0

Tuky v našem jídelníčku

Jaké tuky používat na namazání a jaké na smažení?

Naše prababičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo.

S vynálezem margarinů nám výrobci začali tyto tuky našich babiček zakazovat. Jak je možné, že smažíme na rostlinných olejích, používáme margaríny a lidská populace je stále obéznější a nemocnější? Pravda asi bude jiná.

Kokosový olej za studena lisovaný

Někdo může namítnout, že kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin není vhodný k zařazení do zdravé výživy, ale studie prokázaly jeho škodlivost jen v případě, že se jedná o jeho rafinovanou / částečně ztuženou formu.

Panenský kokosový olej lisovaný za studena je naopak řazen mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej je tedy velice dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě., ničí plísně a bakterie v organismu. Podporuje zrychlení metabolismu, proto je vhodný i při redukční dietě.

Kokosový olej má vysoký kouřový bod, což znamená, že vhodný pro tepelnou úpravu. Je ideální také pro použití v kosmetice, pokud ho použijete na vlhkou pokožku, velice dobře se vstřebá a zůstane po něm jen jemný film, a příjemná vůně. Lze ho také nanést na suchou pokožku a použít při masáži, dlouho vydrží na povrchu a usnadňuje tím masírování.

Lahev kokosového oleje

Konopný olej

Konopný olej je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Patří mezi nejzdravější rostlinné oleje a je vhodný do studené kuchyně.

Margaríny

Margaríny jsou průmyslově vytvořené tuky. Margaríny se začaly vyrábět za druhé světové války, jako alternativa másla. Cílem byl lehce roztíratelný a levný tuk pro vojáky.  Původně obsahoval margarín takzvané trans tuky, které jsou škodlivé. Dnes už se trans tuky nepoužívají, ale to neznamená, že jsou margariny zdravé. Hlavní příčinu vidí odborníci v tom, že se vyrábějí z rostlinných olejů, které obsahují velké množství omega-6, které i tak máme v potravě nadbytek a které způsobují zánětlivé procesy v těle a následně mnoho nemocí včetně srdečních onemocnění nebo rakoviny.

Margaríny jsou vysoce průmyslově upravovanou podobu tuků a nepříznivá mohou být i aditiva, která se používají při výrobě.

Máslo

Máslo obsahuje vitamín A a E, dále nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou velmi dobře stravitelné, tento tuk neukládá, ale je zdrojem energie, protože se vstřebává přímo do jater. Také příznivě ovlivňují střevní prostředí. Jeho mnoholetá kritika pro vysoký obsah nasycených tuků se dnes přehodnocuje a s velkou pravděpodobností bude máslo lékaři brzy rehabilitováno, podobně jako v minulosti vejce. Máslo je ideálním tukem do studené kuchyně, je možné jej použít i na šetrné tepelné úpravy. Pro vyšší teploty je možné použít máslo pouze v tzv. přepuštěné podobě. Přepuštěné máslo (ghí) lze koupit v prodejnách zdravé výživy anebo připravit doma. Jak se to dělá naleznete zde.

Olivový olej za studena lisovaný

Stejně jako avokádový olej obsahuje i extra panenský olivový olej především zdraví prospěšné mono nenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlépe však za studena, popř. pro šetrné tepelné úpravy do 180 °C.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej  obsahuje převahu  omega-6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu. 

Palmový tuk

Tento tuk nedoporučuji i z ekologických důvodů, kdy jsou pro pěstování palem v Indonésii ničeny původní pralesovité porosty, používáním pesticidů při pěstování se také ničí okolní půda.

Palmový tuk se získává rafinací, což není moc prospěšné pro naše zdraví.  Snáší i vysoké teploty. Dá se použít tedy i pro smažení.

Řepkový olej

Řepkový olej obsahuje oproti běžným rostlinným olejům o něco výhodnější poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, ale většinou je vysoce průmyslově upravován a může být geneticky modifikován (mělo by být označeno na obalu).

Sádlo

Sádlo obsahuje hodně nasycených tuků, ale také mono nenasycené tuky (stejně jako např. olivový olej). Patří k přirozeným tukům, které jsou typické pro českou kuchyni. Jeho výhodou je vysoký kouřový bod, pro který je použitelný i při smažení.

Které jsou nejlepší a kterým se vyhnout?

Nejzdravějšími tuky jsou ty, které nebyly tepelně upraveny. K nejlepším zdrojům zdravých tuků patří kvalitní ryby, vejce, máslo, ořechy a semínka, avokádo a olivy.

Nejhoršími tuky jsou přesmažené oleje a vysoce průmyslově upravované oleje.

Do salátů používejte jakýkoliv za studena lisovaný olej. Pečivo můžete mazat nejen obyčejným máslem, ale i konopným máslem (z prodejen zdravé výživy anebo připraveným doma) a pomazánkami z nejrůznější zeleniny, luštěnin, vajec anebo rybiček, které se dochucují oleji. Pro vaření a dušení při nižších teplotách vybírejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nejméně 100 ºC. Můžete použít i máslo, ale lépe v jeho přepuštěné podobě (ghí).

Pro šetrné a rychlé orestování zeleniny používejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nad 160 ºC. To může být například olej sezamový, olivový extra virgin, z tuků ghí a sádlo.

Pro prudké smažení a fritování (pro steak) vybírejte oleje s kouřovým bodem nad 180 ºC. Do této skupiny patří avokádový olej, ghí, palmový tuk a kokosový olej.

Související příspěvky
BMI – co to vlastně znamená
Potravinová intolerance
Kokosový olej

Přidat komentář

Text komentáře*

Vaše jméno*
Vaše webové stránky