Bezsacharidové recepty, Ketonová dieta, Levné recepty, Recepty, Všechny recepty, Zdravé potraviny
0

Výroba domácího tofu

Výroba domácího tofu není nijak složitá a zabere vám asi jednu  hodinu práce. Odměnou vám bude tofu, které je daleko chutnější a jemnější než to kupované. Navíc ušetříte. Z 0,5 kg sušené soji vyrobíme asi 0,75 kg domácího tofu,

K výrobě tofu budete potřebovat:

 

0,5 kg sóji

16 g hořké soli (koupit můžete tady)

plátýnko

krabičku s otvory

 

1. Soju namočíme na 12 hodin. Potom vodu slijeme. Boby rozmixujeme v poměru  1 díl sóji na 8 dílů vody. (na 0,5 suché soji to je asi 8 l vody). Rozmixované boby s vodou přecedíme přes plátýnko a oddělíme drť od sojového mléka. Drť můžeme dodatečně uvařit  a použít k výrobě pomazánek, nebo placiček.

mléko dáme do hrnce a pomalu přivedeme k varu. Stále mícháme, aby se nám mléko nepřipálilo.

vyroba tofu 2  vyroba tofu 1

 

 

2.  Jakmile se mléko začne vařit, stáhneme z  ohně a necháme asi 5 minut vychladnout. (asi na 90 – 95 st.)

Potom rozpustíme hořkou sůl v 1 dcl studené vody,  přidáme do mléky a dobře rozmícháme. Mléko se vysráží.

vyroba tofu 6 vyroba tofu 5

3. Vysrážené mléko nalijeme do krabičky s otvory, do které jsme rozprostřeli plátýnko. přiklopíme a zatížíme. Můžeme místo krabičky jen plátýnko svázat a zavěsit, aby voda odkapala.

vyroba tofu 7   domácí výroba tofu

domácí výroba tofu    vyroba tofu 11

 

Necháme zatížené  asi 20 minut, poté vyndáme z plátýnka a vložíme do nádoby se studenou vodou. V ledničce nám vydrží asi týden. Jen je nutné každý den vyměnit vodu.

vyroba tofu 12 vyroba tofu 13 vyroba tofu 14

 

 

 

 

Související příspěvky
Kičadi
Cuketová polévka se šmakounem
Cuketová polévka dietní

Přidat komentář

Text komentáře*

Vaše jméno*
Vaše webové stránky